Formatare si partitionare hard disk

Cum sa partitionezi si sa formatezi un hard disk in Windows XP

Inainte sa poti instala un sistem de operare trebuie sa creezi o partitie primara pe primul hard disk (Disk 0) iar apoi poti formata un sistem in respectiva partitie. Aceasta partitie se numeste “The System Partition”. Alternativ poti crea o partitie separata pentru sistemul de operare pe oricare hard disk fizic. Aceasta poarta numele de “The Startup Partition”. De asemenea, „the system partition” de pe disk-ul 0 poate fi folosita drept partitie de startup.

formatare hdd/hardisk

formatare hdd/hardisk

Optiuni pentru partitionare si formatare a hard disk-ului:
Poti folosi programul de setare Microsoft Windows XP sau FDisk si optiunile de formatare pentru a partitiona si a formata sistemul.
In cazul in care computerul are deja instalat Windows XP si vrei sa creezi partitii si sa formatezi sistemul poti folosi optiunile Windows XP Disk Manager.

formatare hdd/hardisk windows xp installer

formatare hdd/hardisk windows xp installer

Informatii importante de luat in considerare inainte de a partitiona si de a formata hard disk-ul:

1. Ai pregatit hard disk-ul urmarind instructiunile producatorului?
Seteaza fixatoarele si cablurile potrivit rolului hard disk-ului ( de explum: principal si secundar) si fa schimbarile necesare in BIOS( sau CMOS). Citeste documentele care vin impreuna cu hard disk-ul sau contacteaza producatorul.

sectoare hdd/hardisk

sectoare hdd/hardisk

2. Ce tip de fisiere de sistem vrei sa utilizezi?
Poti folosi atat fisiere FAT cat si NTFS.

3. Contine hard disk-ul date? Daca hard disk-ul contine, stocheaza toate datele importante.
Daca nu, stochezi in loc sigur datele importante atunci cand partitionezi si formatezi hard disk-ul, toate datele vor fi pierdute. Poti vedea partitia curenta fara a sterge datele.

4.Ai stocate driverele updatate intr-un storage diferit de drive-ul pe care il doresti sa il formatezi?
Daca ai instalat update-uri driverelor instrumentelor periferice (precum modem sau imprimanta), asigura-te ca le stochezi intr-o locatie diferita de cea pe care urmeaza sa o formatezi. Astfel, le poti reinstala dupa ce instalezi sistemul de operare.

formatare hdd

formatare hdd

5. Poti porni computerul din driver-ul de pe CD-ROM?

Cum sa partitionezi si sa formatezi hard disk-ul prin utilizarea programului Windows XP Setup:
Important! Daca urmezi acesti pasi pe un hard disk care nu este gol, toate datele vor fi sterse. Este recomandat sa stochezi datele importante inainte de urmarea acestor pasi.
1. Introduce CD-ul Windows apoi restarteaza computerul.

format hdd low level

format hdd low level

2. Daca pornesti computerul folosind CD-ul Windows, selecteaza optiunile posibile, daca acestea apar.
Nota: In cazul in care controlerul de hard disk necesita un driver tert producator de echipament original (OEM), apasa F6 pentru a specifica driver-ul.

3. La pagina de pornire Setup apasa ENTER.

4. Apasa F8 pentru a accepta licenta Windows XP.

5. Daca este detectata o alta instalare a Windows-ului, esti conditionat sa o repari, pentru a sari peste acest pas apasa ESC.

6. Toate partitiile existente si spatiul nepartitionat vor fi listate pentru fiecare hard disk. Foloseste tastele de control (sagetile) pentru a selecta spatiul unde doresti sa creezi o noua partitie. Apasa tasta D pentru a sterge o partitie existenta sau apasa tasta C pentru a crea o noua partitie. Daca doresti sa stergi o partitie, trebuie sa apesi tasta L pentru a confirma eventuala stergere. Repeta acest pas pentru fiecare dintre partitiile pe caer doresti sa le folosesti la noua partitie. Cand toate partitiile sunt sterse, selectaeaza spatiul nepartitionat si apoi apasa tasta C pentru a crea o noua partitie.

7. Scrie marimea in megabiti (MB) pe care doresti sa o folosesti pentru noua partitie, apoi apasa ENTER sau doar apasa ENTER pentru a crea partitia cu marimea maxima.

8. Repeta pasii 4 si 5 pentru a crea partitii noi, in cazul in care doresti acest lucru.

9. Selecteaza formatul pe care vrei sa il folosesti pentru partitie, apoi apasa ENTER. Sunt posibile urmatoarele optiuni:
-Formatarea partitiei prin utilizarea sistemului de fisiere NTFS (rapid).
-Formatarea partitiei prin utilizarea sistemului de fisiere FAT (rapid).
-Formatarea partitiei prin utilizarea sistemului de fisiere NTFS.
-Formatarea partitiei prin utilizarea sistemului de fisiere FAT.
-Lasarea sistemului de fisiere intact.

formatare hdd/hardisk windows xp installer

formatare hdd/hardisk windows xp installer

Optiunea de a lasa sistemul de fisiere intact nu este posibila daca partitia selectata este una nou creata.Optiunea de a formata partitia prin utilizarea sistemului de fisiere FAT nu este posibila daca partitia selectata are mai mult de 32 gigabiti (GB). Daca partitia este mai mare de 2 GB programul de setare al Windows-ului va folosi sistemul FAT32 (trebuie sa apesi ENTER pentru a confirma). Daca partitia este mai mica de 2 GB programul de setare al Windows-ului va folosi sistemul FAT16.

format hdd

format hdd

10. Dupa ce programul de setare Windows formateaza partitia, urmeaza instructiunile care apar pentru a continua. Dupa ce programul de setare este complet, pot fi folosite optiunile din Disk Manager pentru a crea sau a formata alte partitii.

Formatare HDD low level cu HIREN BOOT CD :

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Reggae Music